Vertikalprovning V10
Château Musar
Vertikal är roligt.
”If you
give my wines more time, they will give you more joy” – Serge
Hochar
Serge Hochar gav
Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då
hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.
Vinet är speciellt
då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från
Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut.
Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och
att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid
att nå vineriet…
Druvorna är
Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på
1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager.
Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.
Ett Château Musar-vin
släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att
bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket
tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more
time – more joy” – helt klart.
Vi genomförde en
vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.
Så här tyckte jag
1999 pris 299:- (vid
inköp 2006)
Tegelrött, ganska
tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget
vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre
smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh
Johnsson. Nu kan jag checka av det. J
2000 pris 389:-
Tegelrött och också
ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och
karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner
också..
Detta vinet
släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra
vinbloggar var det bra redan 2007.
2004 pris 269:- (vid inköp
2011)
Mer rubinrött, med
en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och
viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga.
Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl
balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första
skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja
då druvorna hade en hög sockerhalt.
2006 pris 329:- (vid inköp 2017)
Ett mörkare rött
vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet
är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har
en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren
testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas
– det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog
det behöver fler år i flaskan.
2010 pris 339:-
En tät mörkröd färg.
Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin.
Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och
framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker
ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till
ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt.
Kan vara idé att lägga på lager..
Årgången hade
väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.
Det finns en del
årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga
undan några år…
Och om man skulle fundera
över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver
lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer
aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om.
2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.
Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar…
Mycket läsvärda inlägg, bra och levande beskrivning av vinerna!