Viner från Korsika

5 februari 2020

Vinvärdar Birgitta & Tommy

Alltid lika roligt att prova viner som kommer från mindre och lite ovanligare områden, även om Korsika har gammal vintradition så är det inte så vanligt med viner därifrån i systembolagets ordinarie sortiment. Kvällens viner som inte bara representerar Korsika som helhet ( IGP Ile de Beauté) och norra (AOP Patrimonio) och södra (AOP Corse –Porto Vecchio) delen av ön, utan då även italienska Toscana. Udda mer eller mindre lokala druvor är alltid extra intressant och att jämföra dem med ett referensvin, som från Toscana i detta fall, ger ju en bättre vinupplevelse av typiskiteten,  för i detta fall Korsika.

Korsikanska druvor vi provade:

Biancu Gentile – En korsikansk aromatisk grön druva, med lite mindre syra.

Vermentinu – Aromatisk grön druva med bra syra. Det är samma druva som Italienska Vermentino som är vanlig på grannön Sardinien, vilket bekräftas av en Wikipediasökning. Druvan har ett 40-tal olika namn enligt Wikipedia. En favoritdruva hos mig oavsett vad den kallas…:-)

Nielluccio – Korsikas mest planterade blå druva. Genetiskt identisk med Sangiovese, som ju är enklare att uttala.

Sciaccarello – En korsikansk blå druva som ger smakrika, granatröda viner, och är ännu svårare att uttala….

1. L´AltruBiancu2016, Yves Leccia, IGP Ile de Beauté

100 % Biancu Gentile

289:-  BS 90130

Smörigt äpple – lite oxiderat känsla, mineraler och lite kryddig arom. Äpple, honung och mineraler i smaken och inte så hög syra. Helt ok, men inte kvällens bästa.

2. Domaine Orengade Gaffory 2018, AOP Patrimonio,

100 % Vermentinu.

149:-  Privatimport.

Aromatisk blommig, persika, mineral och lite citrus. Rund och aromatisk i smaken, med högre syra  och citronkaramell i lång eftersmak. Gott blommigt vin och definitivt väldigt lik Vermentino.

3. DomaineTorraccia 2015, AOP Corse –Porto Vecchio

50% Nielluccio, 10% Sciaccarello, 30% Grenache, 10% Syrah 13%,

189:- BS 74097

Ganska tunn, med lite ceder och både fruktiga och animaliska aromer. Vanilj, körsbärsfrukt, jordgubbe, runda tanniner. Trevligt  gott vin.

4. Fonterutoli 2017, Mazzei, DOCG Chianti Classico.

100 % Sangiovese.

145:- SB 32229

Tobak, fat kryddiga körsbär och frukt. Betydligt strävare, med smak av frukt och  körsbärskärnor och allmänt en prisvärd och god Chianti Classicom tycker jag. Finns klara likheter med vin nr 3, men denna är  kraftigare och behöver egentligen lite god mat för att matcha tanninerna.

5. Domaine Gentile 2014, AOP Patrimonio,

100% Nielluccio.

209:- BS 74715

Doftlöst ? – nästan. Plåster och lingon efter en stund, men väldigt tanninig. Finns lite kryddighet och frukt i eftersmaken, men har en ganska medioker smak.  Nej, den var inte jämförbar med Chianti Classico – kanske mer en enklare Chianti – men lite väl dyr för det… , men roligt att prova !

Kan väl tänka mig att de mindre vinböndernas produkter på de egna speciella korsikanska druvor, är betydligt bättre på Korsika, än de som levereras till vårt Systembolag :-/.