Vinrealisterna 17 januari 2020

Upplands Väsby

Blindprovning

Fråga: Vilket land i Europa har producerat dessa viner ?

Inte så lätt att komma på. De svenska producenterna blir ju bättre och bättre. Internationellt har de nämnts i vinpressen flera gånger såsom ett vinland på uppgång och några skribenter har blivit imponerade. Googla och hitta flera artiklar där det provas Svenska viner.

Och hur är de egentligen? Dags att pröva!

Först 2 vita viner på druvan Solaris, härstammar från Tyskland och som ofta klassas som en hybriddruva, men som har så många Vitis Vinifera-anlag i sig, så många (läs Wikipedia, Vinguiden.se m.fl.) klassar den som en Vitis Vinifera , och även godkänd inom EU.

Provningsordning: 1,2,3,-6-,4,5!!!

(31727)                                                    

Arilds Vingård Solaris, 2018, Höganäs                                       149:-

100% Solaris

En obestämbar doft av jord blandat med godis. Aromatisk. Inte så tilltalande – men kanske lite åt Sauvignon Blanchållet. Panelens bedömning – Nja, lite för udda 🙁 , smakar lite som hemgjort vin på 80-talet 🙂

Per Ols Vida, 2018, Österlenvin HB – Ystad                                 226:-

(78304)

100% Solaris

Helt olika det första vita. Friskt med fräscha fläderaromer och citrus. Gott vin enligt panelen. Prisvärt? Nja – men gott. Ska det serveras svenska viner så är detta ett bra exempel. Samma druva som första vinet, men helt annan fräschör.

Wannborga Rosé, 2017, Wannborga – Öland                             225:-           

(33472)

Léon Millot, Rondo, Regent i okänd procentuell blandning

Léon Millot, blå druva som räknas som hybriddruva med liten inblandning av Vitis Vinfera, Härstamma från Alsaceområdet.

Rondo, blå väldigt vanlig druva i Svenska vingårdar och även i trädgårdar utan kommersiellt intresse att producera vin . Det är en hybrid med lite inblandning av Vitis Vinifera. Den härstammar från Tjeckoslovakien.

Regent. Också denna druva är blå och vanlig i Sverige. Den härstammar från Tyskland och är en hybriddruva framtagen för att klara sjukdomar och svala klimat. Lär odlas i både Storbritannien och Belgien

Om vinet då: – Denna rosé är inte så bra , en doft som från alkoholfritt och sött, hallonkola med tonvikt på det söta. Nej inte ens till balkongen tycker jag.

Lajla, 2015 Högberga Lidingö                                                          200:-

(33180)

Petit Verdot, Merlot & Sangiovese

Ok, druvorna är odlade i Toscana, men vinet är producerat i Sverige.

Detta var inte Högbergas bästa vin. Kanske är det för ungt, eller skulle dekanterats tidigt på eftermiddagen. Faktiskt inte alls trevligt, inte ens till maten – men det var inget egentligt fel på vinet, men väldigt tanninigt i känslan. Inte alls prisvärt.

Lepores Barrique, 2016 Flädie Vinproduktion– Lomma             215:-

(31924)

Rondo.100%                                                                                       

Härlig publikfriande aromer, med lakrits och blåbärsmuffins. Kanske för lite tanniner för att vara riktigt bra till mat, men ett härligt vin att dricka ett glas av innan man sätter igång grillen i sommar.  OK pris, även om det finns andra, motsvarande viner som är billigare från ”vanliga” vinländer.

Wannborga Leon 2016, Wannborga – Öland                             249 kr

100%  Léon Millot,

Jag fick nog tag på den sista flaskan från systemets weblager. Nu helt utsålt. Och det kan jag förstå, för detta var ett gott vin. Toppen till maten (gräddig fläskfilegryta á la creolskan) och även innan maten. Smakrikt och bra balanserat med tanniner och syra. Svårt att tro att det är från samma producent som rosévinet. Tycker t o m att det var prisvärt. Skulle gärna köpa fler om det fanns.

Sammantaget om provningen är att det går att göra utmärkta viner i Sverige på de hybrider som vi har och som är godkända enligt EU för vintillverkning, inte bara i Sverige utan i hela EU.