Folk o Folk provning
Amarone & Grappa
Provning på Näringslivets hus den 20 mars 2019
Det är svårt att motstå denna provningskombination –
Amarone och Grappa, vilket många andra
också tyckte. Lite för mycket folk i den annars mycket trevliga miljön. Därtill
väl alkoholstarka drycker, medförde att det blev lite väl hög ljudnivå. Mats
Claësson som presentatör gjorde sitt bästa för att, innan alkoholens inverkan
på ljudnivån blivit alltför hög, hinna med att kunnigt ge intressant
information om dryckerna, såsom att ”amar”
betyder ”bitter”, att en amarone är som bäst efter 10-15 år, att några är gjorda på s.k.
traditionellt sätt – robusta och komplexa och kraftiga och några
mer moderna, mer fruktiga och mjukare och kanske lättare att kombinera till mat.
Och inte minst hur man identifierar ett kvalitetsvin lätt som en plätt, eller…?
Så här är det:
Kvalitet = 1) Balans
2)Komplexitet 3)Lång eftersmak 4) Intensitet i smak och aromer.
Som alltid serverade en mycket vällagad och delikat
varmrätt- hjortstek med sötpotatispure gräddsås och bakade syrliga tomater som
tillbehör.
Provningen
Amarone
Pasqua Amarone della
Valpolicella 2015 229:-
(2358)
65% Corvina, 25% Rondinella,5 % Corvinone 5 % Negrara- 3
månaders tork och lagrad i små ekfat i 18-20 månader. Tillhör den moderna
stilen.
Kryddig fruktig och
hyfsat lång eftersmak – (men det första vinet att prova)
Villabella Amarone
della Valpolicella Classico 2012 289:-
(74846)
70% Corvina, 20 % Rondinella, 10 % Corvinone, 4 månadres
torktis och 3 års lagring på Slavonska ekfat.
Något spritig,
russin, och lite längre eftersmak.
Tillhör den traditionella stilen – lite
mer robust och bra längd. Helt ok, men inte den bästa ikväl.
Terre di Cariano
Amarone della Valpolicella Classico 2012 319:-
(3122)
60% Corvina 25 % Rondinella 5 % Corvinone, 5 % Croatina, 10
% Osoleta – 4 månders torktid, och 70% av vinet lagrat i ek- och körbärsfat i
18 månader, resterande 30 % av vinet lagrades i sörre ekfat.
Aromer av körsbär,
mandel, bigarråer, russin vanilj, lite choklad. Framställs enligt den
traditionella metoden. Känns balanserad och har en bra längd, med tydliga men
mjuka tanniner. God, kvällens bästa Amarone. Kanske t.o.m. prisvärd, om man
vill ha en bra Amarone. Fungerade utmärkt till maten.
Mai dire Mai (övers –
säg aldrig, aldrig J) Amarone della
Valplocella 2010 950:-
(76155)
65 % Corvina, 10 % Rondinella, 15 % Corvinone, 10 % Osoleta
– torkade i 4 mån och lagrad i nya franska ekfat i 2 år.
Chokladaromer,
kryddig, fat, ceder, fyllig, sträv. Motsvarar inte priset. Kanske blir mjukare
om några år. För kraftig i maten, men
inte heller angenäm efter maten. Möjligt att en bit ost hade gjort bättre
rättvisa till vinet. Men roligt att prova en dyr Amarone.
Därefter blev det
verkligen sprit i glasen :
Grappa, som är
varunamnsskyddat i Italien, finns i stort sett i alla vinproducerande länder,
fast då under andra namn.
Dessa fyra är alla producerade i Veneto, och har var och en
sin speciella stil.
Poli Cleopatra Prosecco Oro (30502) 251:-
100 % Glera.
Kartig – men mildast
Grappa Amorosa Di Settembre (87001) 554:-
100% Vespaiolo
Lång eftersmak
Poli Bassano Classica (306)
”lokla druvsorter” 279:-
Typisk kraftigt spritig
Jacopo Polia Grappa Barili di Sassicaia (87316) 709:-
Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i okänd %-fördelning.
Mandeldoft, men spritig.
Att bara ta en liten smutt grappa efter en måltid kan vara
riktigt angenämt, men bara en liten smutt – typ ett kryddmått… Sen bedövas alla
smaklökar, och spritigheten tar överhand.
Men med en ”grappa fans” till make så får jag då och då
tillräcklig dos av grappa. Och enligt honom är Amorosa och Bassano de bästa i
denna samling. Personligen gillar jag flaskan till Amorosa