V10 7 maj 2019

Schweiziska viner på lokala
druvsorter från schweiziska Rhonedalen /Kanton VALAIS ( Wallis)

Rhône, då tänker jag på södra Frankrike ner mot Provence,
men floden har ju en källa och då är det förstås i de schweiziska alperna.

Tur att man börjat intressera sig för viner, så att man kan
lära sig mer om Europas geografi. smiley

Att Schweiz har fina och väldigt goda viner har man väl hört
talas om, och kanske smakat någon vid något tillfälle tidigare, men att de var
så här fantastiska, hade jag ingen aaaaning om.

Vi serverades tre fräscha lagom aromatiska vita och tre härliga röda. Alla (utom en) framställda på lokala
druvor – så det fanns inte något att jämföra med i den egna ”hjärn-vinbanken” (utom en). Bara att njuta alltså.

Vinerna finns inte att köpa på
systemet – tråkigt nog. Jag tycker att alla vinerna var prisvärda – 1 schweiziska
franc = ca 9,60 i den dagsaktuella
kursen, 2019-05-26

Om Druvorna

Källa : The
Oxford Companion to Wine

(fritt översatt av mig)

Petite Arvine

Den finaste av druvspecialiteterna hos Viner tenderar att
vara känslig men med betydande extrakt, och ofta lite grapefrukt och salt
aromer.

Heida eller Paien

Schweizisk synonym för Traminer och en specialitet i området
Visperterminen

Humagne Blanche

Schweizisk Valais vit druva som, inte är släkt med Humagne
Rouge. Vinet som produceras är ganska neutralt i förhållande till Petite Arvine
men innehåller förmodligen särskilt höga nivåer av järn. DNA-profilering vid
Davis visade nyligen att Humagne Blanche är förälder till Lafnetscha.

Humagne Rouge

Relativt sällsynt rödvinsdruva från den schweiziska
Valaisregionen, vars viner är vilda, rustika och med relativt höga i tanniner.
De rekommenderas speciellt till vilt. DNA-profilering vid Changins och Aosta
visade att denna sort är identisk med Cornalin d’Aosta i Aostadalen och det bekräftades
att den inte är relaterad till Humagne Blanche. Ytterligare DNA-profilering vid
Davis visade att Humagne Rouge (eller Cornalin d’Aosta) är ett avkomma av
Cornalin du Valais.

Cornalin du Valais

Sällsynt schweizisk röd druva som används för att göra djupt
färgade röda viner som behöver åldras. Vinstocken kräver ett ganska varmt
klimat, och för att få någon form av regelbundenhet av avkastning engagerades
forskningsinstitutet vid Changins. Idag har denna särskild specialitet i Valais
många som är förvånade över att DNA-profilering vid Davis att Cornalin du
Valais visade att den är avkomman till Petite Rouge och Mayolet, två sorter av
Aosta Valey

. . . . . att jämföras med

Cornalin d’Aosta (provade vi inte)

Forntida och nästan distinkt sort från Aosta som visades
vara identisk med Humagne Rouge i Schweiziska Valais genom DNA profilering. Det
är därför en avkomma av Cornalin du Valais, därmed behovet av att skilja varje
Cornalin.

Här är vinerna vi
provade

Vita viner

2016 Heida, 13,5% SFR 22.00
La Leyraz, Domaine Rouvinez
www.rouvinez.com

Aromatisk, persika, mineral, blommig blanserad
citruskramellig lång smak – riktigt gott
och i min smak. Påminner kanske lite om gewürztraminer också.

2015 Humagne Blanche, 13% SFR 29.00
Clos de Mangol, Domaine Cornulus
www.cornulus.ch

Något mindre aromatisk, men somrig – kaprifolblommig med
låg syra. Utvecklades med lite svamp/undervegitationsaromer. Väldigt somrig.

2016 Petite
Arvine
, 13,5% SFR
23.50

Chateau Lichten, Dom. Rouvinez
www.rouvinez.com

Mineral, svamp och lite otippat – salt, blandat med
syrlighet i doften. Blommiga citrusaromer i smaken.

Röda viner

2016 Dole
des Monts, 13,6% SFR 16.50
Maison Gilliard
www.gilliard.ch

Enda vinet med icke inhemska Schweiziska druvor. Ett helt
underbart vin på Pinot Noir 60% och Gamay 40%. Men förstås framställt på Schweiziskt sätt.
smiley

Typiska Pinot Noir-aromer, med lite härlig lakritston och
mineral i bakgrunden. Också detta ett vin i min smak. Mums.

2015 Humagne
Rouge
, Quintessence 12,8% (biodyn.) SFR 32,50
Benoit
Dorsaz
www.benoit-dorsaz.ch

Mörk och bäriga, viol och lakritsaromer – med mjuka fina
tanniner. Säkert gott till vilt med tillbehör.

2016 Cornalin Antica, 14,5% SFR 43.00
Domaine Cornulus
www.cornulus,ch

Ett riktigt mörkt och tätt vin, med kraftiga tanniner –
men tyvärr, denna falska var lite korkskadad. Bäriga rostade aromer och lång eftersmak överglänste dock korkdefekten.


Så, de billigaste vinerna tycket jag var godast – men, det dyraste var ju korkskadat, så det hade kanske varit favorit – om inte om fanns smiley