Så är vi då äntligen i gång. 7 veckor + provvecka för att lära oss

Allmän vinkunskap
Vita viner från Bordeaux och Bourgogne
Röda viner från Bordeaux och Bourgogne (utom Beaujolais)
Röda viner från Rhône och Beaujolais
Loire Alsace och Tyskland
Röda viner från Spanien och Italien
och
Reptition och genomgång av alkoholens hälsoeffekter.

11 anmälda elever till kursen. Och man känner sig lite priviligierad när man faktiskt kan lite redan innan. Det är härligt att veta att trots att det är lite stelt så här första gången så kommer vi att känna varandra betydligt bättre i slutet av oktober. Vin förenar en på ett märkligt sätt…

Dagens ämne var då Allmän vinkunskap.

Vår eminente lärare -Jan Hafdel- gav oss en introduktion till ämnet vin, vindruva, vinrankan, vinodling etc.etc. Sammanfattningsvis:

Vin har funnits i ca 10 000 år, romartidens folk blev duktiga på vinframställning, på medeltiden var det inte så mycket bevänt med vinodlingen, men på 1800-talet satte utvecklingen i gång igen. Sen kom vinlusen – Dactulosphaira vitifoliae – och förstörde så mycket i slutet på 1800-talet. Jätteproblem i vinvärlden till någon kom på att man kunde ympa in europeiska druvor från arten vitis vinifera till andra arter, t.ex de amerikanska artern vitis labrusca, eftersom det bara var vitis vinifera som drabbades av den elaka Dactulosphaira vitifoliae. Återuppbyggnaden av vinproduktionen i Europa gick snabbt och de sista 40 åren har det varit en industriell revolusion i vinmakeri. Det finns flera tusen olika sorters s.k. europeiska vinrankor (av arten vitis vinifera) varav ett fyrtiotal kan räknas till de välkända, och ett 100-tal är lokalt betydelsefulla.

Att det blir olika smak på vinerna beror på flera olika saker, såsom vindruvans kemi, (färg, sockerhalt, syra och miniraler). Vädret, växtplatsen och hur man gjort när man omvandlat druva till dryck har stor påverkan på resultatet.

Och till slut kom vi då fram till att få prova lite vin också.

Syftet och målet med Ettbetygskursen är att man ska kunna skilja på en kvalitetsvin och ett enkelt bordsvin.

Och det kan ju vara svårt kanske ibland.

Vi fick lära oss att i tur och ordning- titta på vinet i glaset- dofta i glasöppningen- rulla vinet i glaset och dofta igen – kanske titta ännu en gång – och till sist ta en klunk- rulla runt vinet i munhålans alla skrymslen. Sen kan man välja på om man vill spotta eller svälja. De flesta väljer att svälja.

De här vinerna provade vi (Tre Italienare och en tysk)

Åkessons Terra dell´Oro Bianco – nr 22654 – 58 :- smiley
1-liters tetra och jag hoppas att det vinet är lågvattenmärket för kursen. Doftade godisskumbanan och gula mogna äpplen i en ”tunn” arom. Smakade ”spritigt”,vasst tunnt och kanske lite gula äpplen. Besk mycket kort eftersmak.

A Christmann Riesling – nr 5882 – 115:-
En ljust gul vätska som skimmrar i ljusgrönt. Doftar grönt äpple, citrus och friskt. mycket doft och sammansatt. En rund smak med mycket syra och citrusarom och lång eftersmak. En torr god riesling.

Ruffino Chianti – nr 2310- 69:-
Ett något blåskimmrande tunnt rött vin. Doftar jordgubbe och syltigt och kanske lite lakrits när någon nämnde det. Smaken har ganska hög syra, lite taniner och blaskig jordgubbe. Vass och kort eftersmak. Kanske är gott till pizza om det serveras i en bastklädd flaska så man får med lite nostalgi också.

Marchese Antinori Riserva – nr 22382 – 179:- smiley
En något rödbrun slurk vin i glaset med liten slöja på glassidan. ( Som kan påvisa, hög alkoholhalt eller kanske odiskat glas) Doften är kryddig, mycket körsbär och en viss animalisk doft. Smakar mjukt körsbär. Mycket taniner och lång härlig eftersmak. Mumsigt vin.

Och sammanfattningsvis var det ganska enkelt att skilja på kvalitén. Man får vad man betalar för här.