Vinprovning hos Spendrups i Vårby

De har säker en massa god öl, också, men vi var 48 personer som kom dit för att prova lite röda viner, tillsammans med en talrik med tjälknöl med tillbehör.

Vi blev serverade fem röda, Syrah /Shiraz från Frankrike, Australien och USA. En jättebra chans att få testa olikheterna i samma druva.

Vinerna var

Petit Mars 2007– nr 74570, 128:- (B)
Coteaux du Languedoc, Frankrike
Chakuteri, svagt kryddig doft. Medelhög syra och medelhög tanninhalt. Känns ganska elegant och inte alltför tung.

Tahbilk Shiraz – nr 86369, 129:- (B)
Australien
Rök, tjära och eukalyptus i doften. Chakuteri och fruktighet, med medelhög tannin och hög syra. Lång eftersmak.

Glen Carlou, -nr 81531, 99:- (B) ( viss osäkerhet om det är rätt varunummer. pris enligt föreläsaren 183:-, systemet har ingen Glen Carlou Syrah i den prisklassen)
Sydafrika
Typisk kraftig komplex chakuteridoft och fruktighet. Mjuk smak med hög syra och medelhöga tanniner. Lååång fruktig eftersmak. God och mycket prisvärd om man gillar sydafrikanskt vin.smiley

Bridlewood Syrah – nr 6570 99:-
USA
Rått kött, lite rökighet, choklad och fruktigt i doften. Fruktig smak lite syltig kanske, viol och ganska mjuk, men relativt kort smak. Men god. Lättdrucken.

Peter Lehman Barossa Shiraz – nr 16381 119:-
Australien
Doft av krita, papper, eukalyptus och chaketurier. Pepprig smak mjuk, men med hög syra. Ganska tråkig i förhållande till de andra vinerna.smiley

En jättetrevlig provning med möjlighet till att jämföra olika viner och vinländers produktion av samma grunddruva. De Australienska vinerna var 100 % Syrah/Shiraz. Fransosen 70 % Syrah 30 % Grenache, USA Bridlewood 86 % Syrah och resten fördelat på 4-5 andra druvor. Sydafrikanen hittar jag ingen exakt uppgift om, men enligt producentens hemsida är det 94 % Syrah Glen Carlou Syrah 2006.

Enligt min mening var det just det sydafrikanska som var bäst. En bra syrah helt enkelt.