Oj vad tiden går.

Vill bara referera lite till en vinprovning med munskänkarna i Sollentuna den 19 oktober. Denna gång var det i Stinsvillan alldeles intill Sollentuna station, och det är ju bekvämt när man kommer med pendeln. Det var som vanligt en välordnad tillställning, men något så annorlunda som röda viner från skifferjordar, men inte från Mosel som man kanske kunde tro i en första tanke.

Det gällde 6 röda, varav 5 från Spanien, Montsant och Priorat och 1 från Frankrike, Roussillon. Områdets viner har sin särart från just jordmånen i området som i hög utsträckning då är skifferjordar.

Leverantören av vinerna var Vinovativa och en av dess ägare var föreläsare. Viner som vi provade var:

Venus 2005, producent Venus la universal, Montsant – rest.sort – 382.50 skr

Doftade örtigt kryddig och gräs/hö, med en kryddörtig smak och medelhöga tanniner.
Druvor: 45% Carinena 45% Syrah 10% Granacha
Tror inte jag skulle köpa den.

Can Blau 2006, Celler Can Blau, Monsant

Doftade komplext med chakuterier, viol och mörka bär. Mjuk, bärig/fruktig, fyllig och lång eftersmak. Bra med tanniner. Den var bättre än Venus. Rekommenderad att drickas 2010-2016. Då blir den säkert ännu bättre. Vet inte vad den kostar, men importeras så vitt jag förstår endast till restaurangsortimentet.
Druvor: 40 % Carinena, 40 % Syrah 20% Granacha

Mas de Can Blau, Celler Can Balu, Montsant smiley

Doft av nötig kokos och choklad i massor. Jättegod chokladig smak med lagom syra och tanniner. Bör drickas mellan 2010 -2018 enl leverantören. Men den var god nu också Vet inte vad den kostar heller. Säker dyrt !
Druvorna framgår inte heller, men är kanske samma de i Can Blau 2006.

Can Blau-vinerna är båda ratade uppåt 92/100p i olika internationella recensioner.

Idus 2005, Vall Llach, Priorat – rest. sort. 527,50 skr

Doftar chakueterier och fruktigt körsbär. Fruktig fyllig smak med hög syra och vaniljtoner. Tanniner förståss. Lång eftersmak.
Kan sparas ”många år” enligt leverantören, men jag tycker den också var god nu.
Druvor (massor): 45% Carinena, 20% Merlot, 15 % Cabernet Sauvignon, 10% Garnacha och 10 % Syrah. smiley

Vall Llach 2006, Vall Llach, Priorat -rest.sort. – 888,75 skr!

Doftade mer rått kött, liten doft ( eller så var min näsa dofttrött). Enligt leverantören så är det ” ultrafylligt, massiv detaljrik smak med björnbär chokladöverdragna körsbär och lakritslik mineralton”. Synd att jag inte hittade det. Smaken var dock fruktig och kryddig med en aning chakuteri. Mycket syra och tannin. Den här tyckte jag nog sämst om, men den har fått uppåt 96/100p i andra årgångar. Den här blir säker bättre om några år.
Druvor: 63% Carinena, 24 % Merlot, 13 % Cabernet Sauvignon.

Hugo 2003, Domaine Calvet-Thunevin, Roussillon – ca 400,00 skr

Klockren doft av torkad fruktm chokladigt bränd och en aning läder. En syltig/söt tannin, komplex fyllig syrarik fruktig choklad i smaken. Också ganska god. Vet inte priset här heller men fick en uppgift om ca 400 skr. Den här dricker jag gärna nu.
Druvor 60 % Grenache, 30 % Syrah, 10 % Carignan.

Det var allt, förutom att vi vann i det obligatoriska lotteriet. 1 flaska rött. Den här: