Bergerac – ja det är väl staden som Cyrano, han med näsan, kom i från. Yes – men det är också en centralort för flertal vinområden i Dordonge.

Där finns bl a sött vitt vin av suterntyp och halvsött vitt vin som garanterat passar till gåsleverpate. Men också både torra vita, rosé och röda härliga viner. Detta landsområde är också ett eldorado för gåsleverälskare. I varje butik och på hotellet finns en hylla fylld med gås och anklevermousse och andra anrättnngar på konserv. Vi kan konstatera att de flesta små burkar innehåller en blandning av gås och anklever.

I övrigt så är Begerac och dess omgivningar väl värda besök. Massor av slott och herrgårdar, och väldigt många är vinbönder. Bergeracs gamla stadsdel är helt underbar.

Vinet då, hur är det. Det största problemet tycks vara att de ligger för nära Bordeaux, för att erkännas. Druvorna är i stort sett de samma -Merlot, Cabernet Franc resp Sauvignon och lite Malbec har nämnts som de röda. Semillion och Muscadelle som de vita. En del är drickbara nu och en hel del verkar mycket lovande att spara. Många har en kryddig karaktär.

Men framför allt- det är lätt att handla direkt av vinbönderna själva,och det smakar mycket godare med lite historia.

Ett par exempel:

Chateau Elle. En tjej som driver en vingård på 2 ha. Ekologisk odling – hon har 2 olika viner, varav ett heter ”Darling” – och druvorna skördas nattetid vid fullmåne.. sa hon i alla fallsmiley

Hennes Chateau:

Ett ”lagom” stort slott/herrgård som är ett familjeföretag, bjuder direkt in oss och berättar om vinerna

Vintankar utanför

Chateau Corbiac

Chateau Corbiac visar sig var ägt av en avlägsen släkting till Cyrano…. och är så otroligt engagerad och berättar om viner släktskap och problem med byråkratin för vinodlare i Frankrike.

Interiör

För att inte tala om slottet Monbazilla.

Och här är Cyrano och huset där hans älskade Roxanne bodde.

Och så här kan man avsluta en kväll i ett lagomt varmt Trelissac, Perigueux.

Imorgon bär det av till Bordeaux igen.