Så har vi då nått ”peaken” på resan. En guidad tur i Bordeaux´s vindistrikt.

Vi började med att checka in på hotellet. Centralt och pitoreskt skulle man kunna säga. Eller ganska slitet. Vi fick veta att det ska stänga om en vecka, i 1 år för renovering. smiley Då förstår ni kanske hur slitet det var, men rent och välstädat.

Nåväl vi ska ju inte sitta på hotellrummet!!

Kan ju tillägga att det var precis ovanför ett trafikljus, där olika fordon under natten valde att stå och varva upp moterna. Och att stänga balkongdörren var inte aktuellt utan annan aircondition än den lilla ”morrande”fläkten.

Vinturen tog oss och 50-tal andra turister, från hela världen, i en buss till två vingårdar. Den första var till Myrat som gör söta fina suternviner. En ägare i, jag vet inte vilken generation, som engagerat berättade om hur det går till att göra söta suternviner och varför förutsättningarna är sådana just där. Sen var det en mindra bra guide som ”surrade” både på franska och på engelska.Tur att man visst något om ämnet annars hade det varit svårt att förstå…

Sutern finns på flera flaskstorlekar. Vi valde en av dem.

Vingården heter Myrat.

Sen fortsatte resan vider upp mot Pessace-Leogan. En vingård som visade sig ha ganska ointressanta viner att döma av de vi fick smaka. Men det var en intressant visning av vinifieringsanläggningen. Vi fick bl a se några vackra nya ekbarricer som var fyllda med vitt vin från 2008. De uppgavs lagras ”sur lie”.

Men som sagt, en dålig guide och vin som vi fick uppfattningen att de ville bli av med. Jag såg ingen som köpte en endaste flaska…..

Efter en middag med rött från St Estephe och en god köttbit och en kvällspromenad i Bordeaux var det i alla fall en väldigt bra dag.

Vi forsatte sedan fvår resa genom Haut-Médoc och Médoc och med färja över Gironde till Royan.

På vägen stannade vi till i Margeux. Bara för att se slottet. Och det var fint och det var stängt.

Vi var också tvugna att titta på några vinflaskor i en vinbutik. Och titta är ju halva nöjet – men man undrar hur det skulle kännas att veta att man sväljer en klunk värd flera hundra….

Vi fick inte testa några av dessa ..synd nogsmiley