Grenacheprovning 17 oktober2019 – regionsmöte munskänkarna Storstockholm. Nicklas Rosenberg från Munskänkarnas – Unga munskänkar höll provningen.

100 % Grenache i olika skepnader.  Kan det vara något ? Absolut ! Härlig variation på samma druva.

1.

David & Nadia – Grenache 2017 (92023)                                           299:-

Sydafrika

Ljus bourgognefärg med en ganska tunn doft av röda bär, men inte jordgubbar! Mer åt röda vinbär och mineral. Fruktig och med hög syra och ganska sträv känsla. Kräver mat tycker jag.

Senare utvecklades en kryddig vanilj och lakritsdoft. Jag skulle antagligen gissa på en bourgogne om jag inte visste… helt ok, men inte prisvärd.

2.

Angel, Rioja 2017 (2863)                                               159:-

Mörk tät färg, doft av vanilj och torkad frukt. Eldig och fruktig i smaken och viss sötmakänsla och behaglig tanniner. Lättdrucken trots 15% alkohol. Efter en stund uppfattade jag även en lite dilldoft ?!. Jag hade kanske tippat på Tempranillo, men mer troligt Zinfandel eller Shiraz från nya världen. Publikvänligt

3.

Fòla, Cannonau di Sadegna 2015 (70581)                     284:-

Mörka, med aromer av mörka bär, plommon, grön paprika, peppar och läder. Rund i munnen, fruktig åt det söta hållet, hyfsad syra och tanniner. En lång eftersmak av beska kärnor var påtaglig och inte så trivsam.  Nja det förtog första intrycken – och knappast prisvärd. Passade inte till maten – en gulasch av ordinärkryddat slag.

4.

Le Bouquet des Garrigues, Côtes du Rhône 2017 (90299)                 239:-

Röd hyfsat tät färg, med mycket fruktig doft , och kryddig och våt sten/mineral.

Framträdande sötma i eftersmaken  = 15%  alkohol här också.  Ett gott Södra Rhônevin – absolut – och bra till maten.  

5.

La Bousquette Cairanne, Côtes du Rhône 2016 (95903)                    199:-

Matvinet. Mörkt och svag doft av mörka bär. Fruktig, mörka bär, höstvin som var runt och trevligt i munnen med blanserade tanniner och syra,och publikvänliga aromer, som passade hyfsat till maten. Vinet var gott efter maten också, eller, så hade alkoholen gjort sitt i smaklökarna – även detta hade 15% alkohol! Men gott var det och prisvärt.