Provning 22 oktober 2019

En halvblind provning – förutsättning : Ett land i ”Nya Världen” – olika druvor, både endruveviner och blandningar. När landet hittats fick alla lista på vilka viner som fanns med. Lite svårt blev det med de sista 4 vinerna. De ”billigare” var bättre än väntat. ”Outstanding” var dock Pinot Noir, Newton Johnson och Graham Beck Ad Honorem.

  1. David & Nadia Pinotage, (95963 ) 249:-

Tunn ljusröd färg.  Ser ut som en Pinot Noir Doft av jordgubbar och lite körsbär. Väldigt tunn för att vara Pinotage. Lite väl dyr för kvalitén, men ok som pinot noir-typ. 🙂

  • Newton Johnson Pinot noir, Windansea Single Vineyard 2017 (91281) 389:-

Ljus tunn röd färg, typisk Pinot Noir, med en doft av hallon, lite peppar, lite multna löv, vanilj fräsch doft. Smakar väldigt gott med röda bär i dominans och lite lagom tanniner. Ett mycket gott vin – kanske tom prisvärt

  • Allesverloren  Tinta Barocca, 2017 (12002) 129:-

Mörkt röd, med rökig, träig doft och lite choklad. Rund i munnen med balanserade tanniner och fruktsyra. Något grönt och kryddigt i avslut och lite paprika. Ett bra vin för pengarna.

  • Kanonkop Kadette Pinotage, 2017 (77036) 129:-

Mörkt röd, med fruktig röda bär doft. Syran framträdande och ligger kvar längre än tanninerna. Lite vanilj och lite mynta eftersmak. Också ett bra vin för pengarna.

  • Graham Beck Ad Honorem 2007

72% Cabernet Sauvignon och 28% Shiraz

Finns inte på systemet, och är kanske inte det lättaste att hitta på nätet heller. Prisuppgifter variera mellan 71- 83 US dollar, men så mycket betalade inte vi när vi köpte det. Vinet producerades  som en hyllning till vinproducenten Graham Beck i samband med hans frånfälle 2010. Två årgångar gjordes 2007 och 2009. Båda har fått höga poäng hos vinbedömare och inget av dem verkar gå att få tag på. Rekommenderat att dricka 2013 –  2017.

Om vinet då.

Mörkt röd och tät och utan tunnare bräm på glaskanten, trots att det är lagrat några år. Doftar gott, lite publikfriande med toner av svarta vinbär, vanilj och kryddor. Skogsbrand tyckte någon in sällskapet. Bra struktur och balanserat med fina runda tanniner, toner av torkad frukt, choklad och lite kryddig, lång smak. Skulle säkert kunna lagras flera år till. Ett verkligt gott vin tycker jag.

  • The Chocolate Block 2017 (2086)                    249:-

64%  Syrah, 14% Grenache, 11% Cinsault, 10% Cabernet Sauvignon

och 1% Viogner.

Mörk röd tät färg.  Det här vinet hade en lite unken doft – lösningsmedel hade en tanke att det var fel på vinet. Men det var bara jag i församlingen som inte tycket om det!! Smaken var bättre, med mörka bär, plommon, lakrits och lite pepprigt och lite läder, och väldigt bra med tanniner. Kanske prisvärt, men inte ett vin jag skulle köpa, men de andra gillade ju det.