Sollentuna Munskänkar 18 november 2019

Provningsledare:  Lennart Edsberg  O Karin Hadell från Sollentuna Munskänkar


Nebbioloviner kan aldrig bli fel!

Trots att de kommer från i stort sett samma område i nordvästra Italien Piemonte, så är det stor variation i nebbiolovinerna. Jag har ännu inte smakat något nebbiolovin som inte kommer från Piemonte. Det lär finnas vinmakare som försöker i USA, Sydafrika, Australien, och även Grekland.

Kvällens provning representerade flera olika mindre områden i Piemonte.

Pio Cesare, Lange 2016 – 7306                                     179:-

Röd lite tunn struktur, aromer av tjära rosor och fräsch lakrits. Syran hög, fruktig och sen kom tanninerna. Ganska kort i smaken. Jag tycker den är ok som ett enkelt nebbiolovin.

Livio Pavese, Barbaresco 2015 – 5337                         179:-

Rödbrun, ganska tunn och kristallklar. Aromer av viol, lakrits, rosor vanilj, undervegetation nypon. Fruktig , röda bär, tanniner o choklad – utvecklades i glaset till mer animaliska aromer. Syran ligger kvar i gommen.

Prunotto, Barbaresco  2016– 22013                             249:-

Ljus röd, något tegelfärgad ganska tunn i färgen. Aromer av Nypon, lakrits, viol, rosor, tjära och utvecklades under kvällen. Lång fruktig smak med mjuka behagliga tanniner . God att dricka även utan mat. Barbaresco är kanske mer lättillgänglig än Barolo, eller också så är det vinmakarens kunskaper som avspeglas i vinet J Ett gott vin

Luigi Baudana, Barolo Serralunga 2015 – 2330           319:-

Röd, något åt det blå hållet, och ganska mörk. Aromer av tjära, läder tobak, nypon, skog- tuffast i doften. Kraftiga tanniner, fruktig och en syra om ligger kvar lika länge som tanninerna. Vinet kommer säkert att bli hur bra som helst om det får ligg i vinkällaren 5-10 år, men vem vill vänta på det 🙂 Jag tror att vinmakaren är traditionalist. Typisk kraftig Barolo

MGM Mondo del vino, Barolo 2014 -73367                                      189:-

Röd halvtunn färg. Aromer av rosor, rosor, nypon rosor, vanilj hallon, mynta – en riktig publikfriande doft. Kans sitta länge och bara dofta på detta vin. Mjuka tanniner med fin fruktighet och balanserad syra. Frukten ligger kvar länge i gommen. Lättdrucket. Villa ha mer…

Le Tense Sassella Superiore Lombardiet, Valtellina 2016 – 32341  169:-

Röd medeltunn, med aromer av rosparfym, syrligt hallongodis. Angenäm syra och påtagliga tanniner som snabbt följs av aromer som tjära, frukt/ bär och nypon. Gott och mycket prisvärt och kan drickas även utan mat.