Vinrealisterna är ett sällskap vinnördar som konstaterat att dyra viner inte alltid är de bästa.

Provning av Loireviner den 24 augusti 2018

Vi provade
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (nr 2275) 85:-
druva: Melon de bourgogne
Clisson Muscadet 2013 (nr 2189) 137:-
druva: Melon de bourgogne
Mentetou-Salon Les Thureaux 2016 (nr 5334) 124:-
druva: Sauvignon Blanc
Domain Roger Champault Côte de Champtin Blanc 2016 (nr 96233) 225:-
druva Sauvignon Blanc
Sancerre le Baronnes Rouge 2014 (nr 75842) 199:-
druva: pinot noire

Vi skulle också ha provat
La Pierre , ett Gamayvin som angavs komma från Loire?? Men, leverantören lyckades leverera ett Chardonnayvin!!! med samma namn ”LaPierre”. Det uppmärksammade vi inte förrän det var dags att öppna flaskorna smiley

Så det blev att snabbt välja ut ett ”jokervin”

Chateaux de Pierreux 2016 (nr 2293) 119:-
ett Beaujolais Cru från Brouilly.

Muscadetvinerna som legat sur lie har likheter i primäraromen – lätt brödighet /jäst, och Sèvre et Main kändes lättare och frächare. Det skiljer 4 år och Clisson hade mer kropp, var fruktigare och längre eftersmak. Kanske inte viner som ska sparas. Men väldigt bra till skaldjursrätter.

Sauvignonvinerna kändes lite beska i inledningen, antagligen för att de kom att provas efter muscadetvinerna. Mentetou-Salon kändes frächt och utan påträngande aromer. Väldigt prisvärt. Domain Roger Champault var riktigt bra också utan påträngande aromer, precis så som ett bra Sancerrevin ska vara. Sauvignon Blanc viner från östra Loire är en klass för sig. Gott till fräscha sallader, fiskrätter och inte minst -getosträtter.

De röda vinerna var dock svåra att jämföra, men båda är bra i sin genre. Le Baronnes Pinot Noire är ett bra Pinot Noirevin, med bra balanserad syra och fruktighet och lång eftersmak. Beaujolais Cru vinet hade en tydlig typisk primärarom av hallon, med bra syra och bra fyllighet för att vara en Gamay. Och den här beaujolaisen har gjorts på traditionellt vinmakarvis utan kolsyrejäsning (alltså inte macerationkarbonic). Båda vinerna fungerar bra till t.ex. rätter med ljust kött, kyckling och om man vågar – lite fylligare fiskrätter.

Vi åt ungsbakad röding, närodlad färskpotatis (20 meter bort i trädgården) och nyskördade grönsaker från växthuset. Sån´t är ju alltid jättegott.

Kvällen bästa : Svårt val, men Mentetou-Salonvinet kändes som det mest prisvärda, och Sancerre le Baronnes Rouge det godaste, eftersom jag gillar Pinot Noire 🙂

Nästa provning med Vinrealisterna är 9 november.