Vinrealisternas
försommarprovning – 24 maj 2019

Istället för seglats i ca +10 °C,
regnvarning och vind från fel håll, så blev det inte ens en bryggseglings-provning, utan en trygg köksbordprovning. Tacksamt för en landkrabba som jag. Och provningen blev ju helt underbar, om man är förtjust i viner på Sauvignon Blanc, och det är man ju.

Tanken att sitta i en båt en härlig försommardag, med lagom sval Sauvignon Blanc i glasen är ju väldigt tilltalande – så tråkigt att det inte blev så. Men det är alltid trevligare vid köksbordet när omständigheterna för båtliv är mindre tilltalande.

Provningen då?

Att hitta druvan var inte så svårt – 6 helt olika men ändå karaktäristiska dofter. Och då var ju knepigheten att hitta rätt land och region, gissa vilket som är dyrast och avgöra vilket som är godast och vilket som är bäst till mat.

1:a vinet

Väldigt ljust – unken doft, typ burksparris av sämre kvalitet. Jag associerade till blomvatten, av typen som betjänten dricker i ”Grevinnan och betjänten” som sänds på nyårsafton. Andra klockrena kommentarer var förstås ”kattpiss”. Smaken hade en ton av unkenhet och målarfärg. Inte alls gott. Mitt tips var ”typisk Nya Zeeländare ”. Det var fel. Trodde inte att det var dyrast. Det var rätt.

Wolf Blass Yellow Label (20025) 79:-  Australien.

2:a vinet

Något mer gult, med doft av ”fräsch” jordighet och citrus tillsammans med gröna toner. Något spritsig i början. Hög syra och ganska lång eftersmak med tydliga citrustoner. Ett helt ok vin.

Mitt tips:

a) Polly-Fumé Frankrike b) USA. Fel, fel. Detta var en chilenare. Trodde inte det var ett billigt vin. Men det var det… Mycket prisvärt tycker jag.

Corralillo (2157) 99:-       Chile

3:e vinet

Normalgult vin, fräscht mineraligt och citrusdoft. Något unken mineral och örtigt i smaken men hög syra. Jag trodde detta var det billigaste vinet, och det var fel.

Mitt tips:
a) Nya Zeeland b) Australien. Fel igen. Sydafrikan! Vem hade kunnat tro det?

Tierhoek (6468) 139:-   Sydafrika

4:e vinet

Åh, så fräscht, med härliga citrus och pärontoner och lite parfymerat. Balanserad syra och fina mineraler. Gott helt enkelt. Mitt enda tips är Sancerre – RÄTT ! Kan också var ett dyrt vin. Ok, inte billigt, och inte jättedyrt.. Är ett av mina favorit Sauvignon Blanc viner.

Sancerre Les Baronnes (32253) 189:-  Frankrike, Loire

5:e vinet

Något gröngult till färgen, aromatiskt och typisk ”svett” Sauvignon Blanc, men ändå blommigt. Lång smak med citrus och passionsfruktsaromer
och balanserad syra. Ett helt ok vin. Eftersom jag tidigare tippat Nya Zeeland, USA och Australien, så måste ju detta vara något annat. Typ bra chilenare… Fel igen, detta var det Nya Zeeländska. Kvaliteén då? Säkert bland de bättre med tanke på hur balanserat det är. Inte helt fel i det antagandet. Ett av mina favoritviner!

Clos Henri (96096) 229:-  Nya Zeeland, Marlborough

6:e vinet

Det mest gula vinet. Kraftigt vitt vin. Lagrat på ek, kan man tänka… nu blir det svårt. Detta är ett jättegott vin. Jag har hittills inte varit så förtjust i eklagrade Sauvignon Blanc från typ Bordeaux ! Ganska oförtjust t.o.m. Detta vin har angenäm doft, är aromatiskt med citrus och förstås, ekaromer. Utifrån att det är eklagrat så måste det vara från Bordeaux. Det är balanserat och har långt och härligt avslut. Rätt om Bordeaux ! Mer häftigt är att det kom från ett slott som vi försökte besöka på Bordeauxresan i dec -18, men då var det stängt. Kan tro att detta är dyrt! RÄTT ! Jag måste ompröva mitt tyckande om vita Bordeaux.

Chateau Latour Martillac (90199) 409:- Frankrike Bordeaux


Slutsats prisvärdhet och till maten.

Corralillo (2157) 99:-  Chile

Sancerre Les Baronnes (32253) 189:-  Frankrike, Loire

Båda bra till maten också.

Bordeauxvinet för kraftigt och tog överhand över maten, som var kycklinggryta med ordinära kryddor och tillbehör. Men det var det
godaste
vid själva provningen.