Blindprovning – Vilken/vilka druvor – vilka länder – ingen från samma land. 5 från Europa, 1 från ”nya världen” J = alltså inte Europa….

Att samma druva kan upplevas så olika är ju märkligt, eller inte… Det är ju många faktorer i vinmakandet,och det är kanske självklart att faktorer såsom, terroir, vinmakaren och dennes filosofi, årgång och hur och till vad vinet serveras, påverkar vår upplevelse av vinet.

Så enkelt är det alltså.

Kvällens viner serverades lagom kylda och det är ju alltid intressant att också fundera över hur de smakar efter någon eller några timmar i glaset = rumstemperatur.

Druvan – Riesling hittades ganska snabbt – men vissa primärdofter påminde om både Gewürztraminer och Sauvignon Blanc. Men, med ledtråden ”samma druva i alla glasen” uteslöts allt annat än Riesling – kanske mest beroende på glas nr 2 som hade en omisskännlig doft och smak från Wiengut Mayer i Zell – där vi alla varit några gånger. Ligger vackert vid Mosel och har synnerligen prisvärda viner.

https://www.hotel-weinhaus-mayer.de/weingut-heinrich-mayer.html

Kvällens viner.

  1. Apostelhoeve Riesling 2016         ca 180:-

Ljusgul färg – doft av citrus, framför allt grapefrukt, kryddig smak med citrus och blommig i eftersmaken. Bra balanserad syra. Blommig fin eftersmak. Gott, gott. Gissning 1- Frankrike Alsace, gissning 2 -Österrike. Men det var Holland! Maastrichtområdet. Vem kunde tro det :-). De ser ut att ha flera fina viner, men finns inte på systembolaget.  http://www.apostelhoeve.nl/

  •  Auslese Kapertchen-Petersborn, Riesling 1967, omkorkad  1990. Ca 320:-

Härlig halmgul, något litet trögflytande, med tydliga s.k. tårar på glaset. En halvtorrt/söt underbar moselriesling. ( någonstans mellan 15g-55g restsötma/liter enligt Henrich Mayers hemsida).

Tydlig honungsdoft , som dock avtog efter en stund i glaset. Lagom sötma, balanserad  syra och med mandelmassetoner i eftersmaken. Ett gott Mayervin, som höll smakpaletten hela kvällen.  Inte heller detta vin finns på systemet – men väl värt en omväg. Inga problem med varifrån vinet kom – Mosel ,Tyskland. 1 rätt

  • Jurtschitch Langenlois Riesling Kamptal  2018  (2939)           149:-

Ljusgul färg, med fin blommig doft. Något spritsig syra och tydlig och lång beska i eftersmak. Så blommig och med sådan beska i eftersmaken skulle man kunna gissa på Gewürztraminer… men så var det ju inte. Helt ok vin , men med den eftersmaken är det ett matvin tycker jag. Priset helt ok. Gissning 1: Holland  Rätt svar Österrike.

  • Alsace Grand Cru Ollwiller, Wolfberger 2016.                        130:-

Det ljusaste vinet,  med svag citrusdoft och petrol. Frisk syra som ligger kvar i munnen och en beska i eftersmaken. Eftersom det borde vara ett alsacevin så letar jag efter den där lilla ”oljigheten” – men finner den inte. En ganska neutral reisling- men då ska man beakta att både doft och smaksinnet har färgats av de 3 tidigare glasen. Detta vin finns inte  heller på systembolaget. Gissning 1: Nya Zeeland . Rätt svar Frankrike! Jag som verkligen hyllat och gillat detta vin tidigare, tyckte nu att det var ganska neutralt.

  • Stoneleigh Reilsing, Marlborough, Nya Zeeland 2018 (6498) 99:-

Något ”kattpiss” i doften, med lite citrus. Det är här jag funderar på Sauvignon Blanc. Smaken har frisk syra med citron och lång god rund eftersmak – som inte är Sauvignon Blanc. Den tappar dock en del i både smak och doft under kvällen. Ett bra och ok pris. Gissning 1: Italien, Gissning2: Österrike, Gissning 3: Frankrike. Rätt svar Nya Zeeland.

  • Rudinski Rizling , Serbien 2017 (92445)            269:-

Ljusgul färg, Blommig och kryddig doft. Lovar gott i doftpaletten.  Skulle lätt ta detta för en Gewürztraminer i doften. Smaken : Vad är detta !? – Retsina? Konstig dominerande beska – varken blommig, kryddig eller fräsch syra i munnen. Nej inte gott. Enligt beskrivning från systembolaget, som tagit in detta i tillfälliga sortimentet, är detta vad som kanske kan kallas naturvin; ingen tillsatt jäst, ingen filtrering och minimal dos av svavel.  Smakpalett med äpple mandel och rosor kände jag inte alls. Producenten har gjort 620 l och detta är deras första Riesling. Han har lite att lära tycker jag -eller så är det så här viner ska smaka – enkelt och naturnära. Dock mildrades beskan under kvällen. Vinet kräver absolut mat. Detta är dock inte prisvärt alls – om än intressant och roligt att ha provat. J  Gissning 1: Indien, Gissning 2: Albanien. Rätt svar: Serbien.

Kvällens slutsats : det är svårt med blindprovning – men väldigt roligt.  Dyra viner kan var dyra av olika anledningar. Kvällens dyraste (320:-) var från 1967 – och väldigt gott. Prisvärt? Ja, faktiskt.  Näst dyraste (269:-) från 2018 Nä, inte prisvärt! Kvällens billigaste (99:-), Ja prisvärt absolut i förhållande till de övriga)

Tack Segeltorp, för denna provning.